Za frgály na Valašsko. Po těchto se budete olizovat!

Kdo by nemiloval lahodné frgále s těmi nejchutnějšími náplněmi? Kde se objeví, tam se po nich okamžitě zapráší a je jedno, jestli dáváte přednost tvarohovým, makovým, ořechovým, jablečným nebo ovocným. Frgále milují děti i dospělí. A pokud se vypravíte do Beskyd, pak se můžete tuhle místní pochoutku naučit i připravovat.
shutterstock-frgale-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Není nad to umět si doma upéct pravý valašský frgál – rázem je postaráno o originální pohoštění pro rodinnou oslavu nebo pro návštěvu. Tradiční recepturu a osvědčené tipy, jak postupovat, aby byl výsledek co nejchutnější, se nejlépe naučíte od místních cukrářek na Kurzech pečení frgálů, které se konají během léta 2x týdně ve Velkých Karlovicích. A v čem spočívá tajemství tohoto jedinečného „pecáku“ – jak se dříve frgálu také přezdívalo?

„Základem jsou především kvalitní suroviny. Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, ale dobře ho nahradí i klasické máslo nebo Hera. Stejně tak doporučuji použít hladkou mouku speciálku, kvalitní čerstvé mléko, a máte-li tu možnost, tak i domácí vajíčka.

Důležité také je nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak spojí dohromady,“ radí cukrářka Petra Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která frgály peče od svých 15 let a tomuto řemeslu se naučila od svých prarodičů. V hlavní turistické sezoně jich prý s kolegyněmi napečou i 100 denně!

A protože je o frgále opravdu velký zájem, rozhodli se před šesti lety, že začnou jejich pečení učit.

„Kurzy pořádáme pravidelně v létě v hotelu Galik. Během necelých tří hodin se jejich účastníci dozví vše důležité a zajímavé o tomto typickém valašském koláči a naučí se ho péct. Je to zábavné a všichni si na závěr kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu odnesou domů i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského,“ říká Martina Žáčková s tím, že letošní letní Kurzy pečení frgálů probíhají v červenci a srpnu 2x týdně, vždy v úterý a sobotu, od 10 do 13 hodin.

Co jste o frgálech nevěděli:

  1. První dochované zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826.
  2. Od roku 2013 je „valašský frgál“ produkt s chráněným zeměpisným označením EU. Jedná se o koláče vyrobené na vymezeném území Valašska, které mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň.
  3. Dříve se frgály plnily hlavně zelím, řepou nebo mrkví. Dnes patří k nejoblíbenějším náplním hrušková povidla, tvaroh, mák, povidla, borůvky a ořechy, ale použít můžete téměř jakékoli ovoce.
23.10.2020 7:59| autor: Autoweb.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist