Právní poradna - Vyhledávání


Pro psaní dotazu do poradny musíte být přihlášen/a.

Přihlaste se zde


Jsou zobrazeny výsledky pro hledaný výraz:

kamiony na dálnici

  • Dotaz: Předvolání za jízdu v levém pruhu

    Vážený pane Blecho,

    došlo mně předvolání za to, že jsem jel v levém jízdním pruhu, i když to nebylo nutné k předjíždění nebo k objíždění. Šlo o to, že na dálnici se předjížděli kamióny a za nimi se utvořila v levém pruhu dlouhá kolona. V pravém pruhu nikdo nejel. Existuje kamerový záznam, kde je toto vidět. Mám dva dotazy:
    - lze odpovědět přes datovou schránku, že jízda v levém pruhu byla oprávněná, protože jsem předjížděl kamión, který jel v dálce a z jednání se omluvím z důvodu časové vytíženosti?
    - je důkazní břemeno na straně úřadu a musí nějakým věrohodným způsobem dokázat, že tam ten kamión, který jsem předjížděl, v dálce nebyl? Nebo naopak musím toto dokazovat já?

    Děkuji

    Odpověď:

    Dobrý den,

    upřímně jste první o kom vím, že je za tento přestupek skutečně řešen u správního orgánu. Byl jste na dálnici zastaven hlídkou policie, nebo jste byl osloven jako provozovatel daného vozidla? Obecně lze říct, že by Správní úřad, jako správní orgán by Vám měl přestupek prokázat a vy máte možnost se vyjádřit k nashromážděným podkladům, případně navrhovat důkazy a svědky, proto pokud mají záznam, kdy je vidět, že se blížíte k navzájem se předjíždějícím kamionům, jistě by šlo argumentovat, že jste jen udržoval bezpečnou vzdálenost a zároveň jste předjížděl kamion v pravém pruhu.

    Pokud byste chtěl pomoci, určitě se nám můžete i ozvat a případ probereme podrobněji.

    Tomáš Blecha
    Právní ochrana řidičů

    20.2.2020 12:44

  • Dotaz: Předjíždění na dálnici

    Na dálnici předjíždím několik kamionů kteří jedou v pravém pruhu.
    Já je předjíždím v levém pruhu. V tom pruhu jedu maximální možnou povolenou rychlostí. ( 130 ).
    Mezi dvěma předjížděnými je dostatečná mezera takže bych se měl správně na chvíli zařadit mezi ně ( vjet do pravého a po chvíli zase znovu do levého ) ale neudělám to z důvodu, že za mnou jede několik osobních vozidel a já bych měl potom problém se zařadit zpět do levého pruhu. Navíc ten kamion za mnou jede nepatrně rychleji než ten přede mnou takže za nějaký čas ho dožene a začne pomale předjíždět. Já tedy zůstanu v levém pruhu a jedu jak výše píši maximální povolenou rychlostí a díky mezeře mezi kamiony které předjíždím mě jedno vozidlo předjede "myškou" z prava.
    Otázky:
    1 - Jaký mě hrozí případný postih, že jsem se nezařadilpřed předjeté vozidlo ( důvod proč jsem tak neučinil je popsán výše ).
    2 - Jaký případný postih hrozí vozidlu které mě předjede zprava kromě překročení povolené rychlosti ( já jedu maximálně povolenou ).
    3 - Při najíždění na dálnici připojovacím pruhem jede vedle mě souběžně vozidlo v průběžném pruhu - musím se zařadit za něj nebo můžu akcelerovat a zařadit se před něj ?
    Děkuji

    Odpověď:

    ad 1) Na místě pokuta do 2 000 Kč.

    ad 2) Totéž.

    ad 3) Můžete akcelerovat a zařadit se před něj.

    22.1.2018 15:16

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist